Alle blogs

SEP en Suriname: samenwerking waar iedereen blij van wordt!

27 maart 2023 Blog
Cynthia McCleod

Jules Emanuels is partner bij SEP. Hij zorgt er voor sales en marketing. Jules heeft nauwe banden met Suriname en SEP inmiddels ook. In dit blog vertelt hij over hoe dat allemaal begon.

Foto: Cynthia McLeod en Tante Christine bij het Koto Museum, Paramaribo (26 maart 2023)

Proloog

Terwijl ik uitkijk over de Johan Adolf Pengel luchthaven (Zanderij voor iedereen van mijn generatie en daarboven), gaan mijn gedachten terug naar 2017.

Workhops in Suriname

Ik heb net mijn vakantie voor 2018 geboekt, Voor het eerst sinds 1998 zal ik voor langer dan twee weken in Suriname zijn. Ga ik mij niet vervelen? Ik ben geen workaholic, maar ik vind werken wel erg leuk…

Dan heb ik de oplossing! Ik ga twee workshops organiseren, zoals mijn bedrijf SEP die ook organiseert in Nederland. Ja dat is het: Informatieveiligheid en privacy voor bedrijfsleven en overheid, en Permanent en cyclisch leren voor de ADEK!

Goed plan, maar hoe regel ik dat nu? Ik ben al zolang weg uit Suriname dus de markt ken ik niet. Maar ja… alles werkt nét iets anders in Suriname en het belangrijkste is dat je altijd gebruik maakt van je netwerk. Dus ik bel mijn goede vriend, Henri Kramer. Op dat moment is hij directeur van Surmac (een Kersten-company). Ik vertel Henri mijn plan:

Ik: “Kort uitgelegd: ik organiseer en verzorg een workshop over informatieveiligheid en privacy voor jouw klanten en de overheid. Vind je dat wat?”

Henri: “Leuk man, geen probleem.”

Ik: “Ja maar Henri, jij moet wel alles regelen. Ruimte, versnaperingen, uitnodigingen…”

Henri: “Deze man jongen! Ik zeg toch dat het goed is! Stuur me de tekst van de uitnodiging en de inhoud van de workshop. Oh ja, en bel me niet elke dag om te vragen of het doorgaat. Ik regel het!”

De brada’s regelen het wel

Ai, dat laatste is moeilijk voor een Nederlands-Surinaamse controlfreak, maar ik volg zijn wens op. Een week later belt Henri me op: “Hey, ik heb Dirk erbij betrokken. Hij belt je.” Dirk Currie is een andere brada (vriend, letterlijk broer). Op dat moment is hij COO bij Fernandes.

Een week later belt Dirk me om te zeggen dat hij het een leuk idee vindt. Hij voegt eraan toe dat ik word gebeld door de directeur van Qualogy, Nilesh Bisesar, want die regelt het verder. De volgende dag heb ik Nilesh al aan de telefoon. Hij vindt het idee van een workshop helemaal geweldig idee en vraagt of hij de klanten van Qualogy ook mag uitnodigen. Uiteraard,. helemaal prima.

In ons gesprek blijkt dat Qualogy aan Java-ontwikkeling doet. Ik vertel dat wij (SEP) op zoek zijn naar zo’n partij. Ik kan het hele gesprek nu wel weergeven, maar dat voert te ver. Het volstaat te melden dat ik Qualogy een kleine opdracht geef, als proef. Drie maanden later brengen we de volledige ontwikkeling van onze tooling onder bij Qualogy… Tot grote tevredenheid van iedereen bij SEP.

Locatie is alles

Terug naar de workshops. Informatieveiligheid en privacy is dus geregeld. Het valt toevallig samen met het 250-jarig bestaan van Kersten in Suriname. Henri heeft geregeld dat de eerste workshop plaatsvindt in het Krasnapolsky hotel. Nu nog de tweede…

Ik bel een andere vriend, mijn Nederlandse brada Bert van Galen. Hij werkt voor Unidex, een bedrijf dat onder andere Morjon (tomaten)sardien exporteert naar Suriname. Iedere Surinamer is hiermee groot gebracht. Het is populairder dan het Patatje Met in Nederland.

Ik vertel Bert over mijn plan en vraag of hij het wil aankaarten bij een andere vriend van ons, Egon von Voidl. Egon is de GM van het Mariott hotel in Suriname. Opnieuw is het met één telefoontje geregeld.

En nu waarmaken!

Maar nu? Nu moet ik het ook waarmaken! Ik verzorg al jaren geen workshops meer… Bij SEP verzorgt Shah Sheikkariem al sinds jaar en dag de workshops Informatieveiligheid en privacy. En mijn zakelijk partner Ingrid van Zeeland geeft de workshops over Permanent en cyclisch leren. En geen van beiden gaat mee naar Suriname! Oef, ik moet dus zelf aan de bak.

Shah, zelf van Surinaamse afkomst, zegt dat hij dolgraag mee wil. Hij is sinds zijn vertrek uit Suriname 42 jaar geleden nooit meer teruggeweest. Maar hij is te druk met workshops en met de gemeenteraad.

Ik overlaad Shah met vragen over het onderwerp en als ik hem vraag om de workshop specifiek op Suriname te betrekken, gaat het snel. Hij belt me en zegt dat hij tóch graag mee gaat. Zijn agenda kan worden aangepast. Twee weken later zitten we in het vliegtuig.

Wij willen jullie blij maken

De workshops worden een daverend succes. Voor permanent leren weten we Chequita Ramautar van de Adek te strikken. Het toeval wil dat een vriendin van mij, Ria de Waal van de Haagse Hogeschool, ook net in Suriname is. Met z’n vieren, én met alle aanwezigen, maken we er een geweldige avond van.

En nu, vijf jaar later, wordt er vanuit Suriname met SEP samengewerkt voor de Nederlandse markt. Ik ben dankbaar en blij dat dit mogelijk is. De volgende stap is een nog grotere uitdaging: de Surinaamse overheid zover krijgen dat ze haar ambtelijk apparaat de kans biedt om adequaat opgeleid te worden.

Een van mijn coaches zei ooit: ”Je kunt niemand tegen zijn zin in gelukkig maken.” Nou, Surinaamse overheid, zet je schrap. SEP komt eraan! We willen jullie blij maken. Like it or not!

I love my job

Epiloog door Ingrid van Zeeland (directeur SEP)

Ik startte SEP 10 jaar geleden. Toen Jules, Twan en Evelien er een paar jaar later bijkwamen, wisten we meteen: we wilden een lerende organisatie zijn – én tegelijkertijd groot zijn door klein te blijven. Hoe we dat laatste aan wilden pakken? Door samen te werken met partners.

Dat is gelukt!

Uren, weken, maanden hebben we aan de keukentafel in Wijchen overlegd en gewerkt aan SEP voor de overheidsorganisaties. De lerende organisatie was in wording: met betrokken en competente professionals bouwen aan SEP. Met veel vrijheid van handelen én verantwoordelijkheid. Waarbij we ook graag de successen met elkaar delen. Met het ISMS hebben we een goede samenwerking gehad met Suriname. Ons eerste product ISMS is in 2021 verkocht, vanuit onze ambitie om het goede te doen voor de klant en door te willen gaan met onze grootste passie: het leren leren met de moderne leervorm e-learning. Maar de samenwerking met Suriname smaakt naar meer. Nu dat het accent volledig op het leren is gelegd, is opnieuw gestart om partners te vinden in Suriname om mee samen te werken. Tenminste de komende 10 jaar wachten op ons. En ook nu maken we deze ontdekkingsreis samen met het team. Op onze studiereis naar Suriname gaan we de surinaamse cultuur beter leren kennen, de strategie samen bepalen én de nieuwe samenwerkingspartners beter leren kennen. Niet meer aan de keukentafel, niet op de belgische hei, maar in Suriname. En daar zijn we trots op!

25 maart 2023. Het vliegtuig is geland… 16 SEP-ers zetten voor het eerst voet op Surinaamse bodem.