Alle blogs

Gemeente Huizen: blij met leervorm e-learning en Procura

3 oktober 2022 Klantervaring
Klantervaring gemeente Huizen

Tijdens het NVVB-congres in juni 2022 spraken we de gemeente Huizen over het opleiden van stembureauleden met de e-learning Verkiezingen van SEP. Die is heel goed bevallen. En ook de koppeling van de e-learning met Procura is een succes.  

Procura

Procura Verkiezingen is een softwareprogramma waarmee inmiddels 2 van de 3 gemeenten de verkiezingen organiseren. Hans Boogaerdt ’t Hooft van Procura: “Het is een tool voor ondersteuning van de het hele verkiezingsproces. We hebben ook een koppeling met de e-learning van SEP. Het voordeel daarvan is dat er tussentijds heel snel gezien kan worden in hoeverre de stembureauleden adequaat zijn opgeleid. Dat wordt gewaardeerd, in een enquête kregen we een 8,3 voor dienstverlening.”

Handige koppeling

De gemeente Huizen gebruikt sinds 2020 de e-learning Verkiezingen van SEP en de koppeling met Procura. Zij zijn enthousiast. De e-learning is toegankelijk voor de stembureauleden en dat is handig voor de gemeente én voor de stembureauleden. Joni Bekker is organisator verkiezingen bij de gemeente. Joni: “De koppeling tussen Procura en de e-learning van SEP is erg goed bevallen. We hebben de e-learning uitgestuurd, mensen kunnen het dan gaan doen. Wij kunnen dat proces goed volgen en dat is erg fijn, we kregen positieve reacties”.

De koppeling met de e-learning Verkiezingen scheelt veel tijd en het gebruiksgemak is groot.

 

Koppeling geeft tijdswinst en gebruiksgemak

Over de koppeling van Procura met de e-learning zegt Joni: “Heel prettig dat het geïntegreerd is, op die manier kun je alles monitoren. Het wordt meteen in het systeem verwerkt. Als je iemand gaat inzetten zie je meteen of de opleiding al behaald is en met wat voor een cijfer. Je kunt goed bepalen op welke positie je iemand kunt inzetten. Het scheelt veel tijd en het gebruiksgemak is groot.”

Nieuwe manier van leren

Marjo Mennenga is projectleider verkiezingen binnen gemeente Huizen. Ze vertelt dat voorheen stembureauleden opgeleid werden tijdens een bespreking in de raadzaal. We vonden het ook altijd fijn om dat persoonlijke contact te hebben, elkaar te zien. Door corona was het moeilijk om elkaar te ontmoeten. Zo kwamen we uit bij e-learning. Dat bleek veel voordelen te hebben. Alle stembureauleden moesten de e-learning doornemen en het certificaat halen. Nu kunnen we iedereen aanspreken op kennisniveau. En iedereen kan op eigen tempo de stof doorlopen. Ook is het een laagdrempelige manier van leren. In een volle raadzaal is het toch altijd best wel confronterend en een beetje spannend om vragen te stellen.

E-learning heeft veel voordelen. Iedereen kan op eigen tempo de stof doorlopen. Het is een laagdrempelige manier van leren.

Verkiezingen gemeente Huizen SEP

Iedereen hetzelfde kennisniveau

Ook merken Marjo en Joni dat de bonte groep van stembureauleden, van jong tot oud, ervaren of juist nieuwe stembureauleden, dankzij de e-learning allemaal dezelfde informatie krijgen en leren. We weten dat iedereen hetzelfde heeft geleerd. We konden mensen toetsen, zien dat iedereen de juiste kennis in huis heeft. 

De meest ervaren stembureauleden draaien op routine, ze kennen het verhaal wel, letten wat minder goed op tijdens de sessies in de raadzaal. De e-learning van SEP is altijd actueel, nieuwe dingen worden meegenomen. Nu weten we dus zeker dat iedereen ook die nieuwe kennis heeft. Joni: “Mensen waren echt op de hoogte van de juiste regelgeving op dat moment. Dat was ook heel erg fijn.” 

Naslagwerk

Nog een voordeel van de leervorm e-learning: het is ook heel handig als naslagwerk. Marjo: “Stembureauleden gebruikten de e-learning ook om op de verkiezingsdag nog even hun kennis op te frissen. Dat dat kan werd als heel prettig ervaren.”