Alle blogs

Diversiteit in personeelsbeleid en product

19 augustus 2022 Blog
Diversiteit

Bij haar afscheid schreef onze redacteur Jennifer het volgende stukje over diversiteit:

“It takes two to Tango: voor het behalen van een resultaat zijn twee mensen nodig.

Je kunt nog zo leuk bedenken dat je als actieve 60-plusser (weer) graag aan de bak wilt, maar als er geen werkgevers zijn die met een open blik zo’n verbintenis aangaan, dan ben je een roepende in de woestijn.

Toch doen de meeste werkgevers aan leeftijdsdiscriminatie, ook al zullen ze dat nooit toegeven. Ik was dan ook verbaasd toen Evelien Korte mij (64) op 19 maart 2020 namens SEP belde: of ik interesse had in een baan als redacteur? Er volgden nog meer telefoontjes en er werden overleggen en toetsjes ingepland. Alles digitaal, want amper een week eerder had corona toegeslagen. Daarna ging het snel: ik werd per 1 april (geen grap) online aangenomen en ging online aan de slag. Geen gemakkelijke start, werken op afstand, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. En dat dankzij een bedrijf dat diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Directeur Ingrid van Zeeland doet wat ze zelf in haar trainingen verkondigt: een divers team om zich heen verzamelen. Jammer dat niet meer werkgevers haar voorbeeld volgen.

Na ruim twee jaar SEP-pen ga ik nu met pensioen. Meer tijd voor huis en erf, sport en studie Italiaans. Hoewel….? Ik ga weer ‘’lekker een krantje maken”, net als vroeger. Dankzij een uitgever die – net als SEP – de voordelen ziet van diversiteit.”

SEP staat voor diversiteit en inclusiviteit: iedereen is gelijk en verdient gelijke kansen en behandeling. Dat zie je niet alleen in het personeelsbeleid maar ook in ons product. Leren en ontwikkelen is voor iedereen. We willen met onze e-learning de volledige maatschappij representeren. Dat  doen we in onze e-learning op verschillende manieren: in taal, beeld, leervormen en techniek.
Met taal maken we informatie begrijpelijk en leerbaar. Geen lange of passieve zinnen, geen moeilijke woorden. Heldere taal brengt kennis het beste over en is voor een grote doelgroep toegankelijk.

Ook met beeld kun je laten zien dat iedereen meetelt: geen stereotyperingen, alle soorten en maten mensen op foto’s. Iedereen leert op een andere manier, ook daar houden wij rekening mee. Leren door te lezen, of door toetsvragen met uitleg, of door snel informatie te scannen op koppen en beeld, of een video te bekijken: dat kan allemaal. Tot slot is ook techniek belangrijk: daarmee kun je tekst bijvoorbeeld laten voorlezen en op meerdere manieren toegankelijk te maken. Inclusiviteit zit in kleine en grote dingen, wij zijn er trots op ons steentje eraan bij te kunnen dragen.